Wednesday, June 16, 2010

„Üks käik Iisraeli on parem kui 100 kõnet“


„Üks käik Iisraeli on parem kui 100 kõnet“ ütles kord esimene „raudse leedi“ tiitliga nimetatu — Iisraeli kunagine peaminister Golda Meir. Aprillis oli imeline võimalus viibida koos Eesti 9 palveränduriga Iisraelis. Kuigi saime selle reisi raames külastada mitmeid olulisi kohti, toon nendest välja vaid mõne.

Surnumeri oli huvitav kogemus ja lõõgastus meile kõigile. Eriline on tunda, kuidas mineraaliderikas (ookeani veest keskmiselt 17 korda soolasem vesi) kannab ja võid istuda vees nagu kummipaat.

Reisi üks tippsündmusi oli aga Karmeni ristimine. Karmen lõpetas sel kevadel noorte alfa kursuse ning soovis saada ristitud just Jordani jões. Jordan on jõgi, kus ristiti ka Jeesus, ning nüüdki on see tuntud ristimispaik. Koos käisime veel teisteski Jeesuse eluga seotud paikades. Viibisime mäejutluse kirikus, mis on ehitatud paika, kus Jeesus arvatavasti rahvast õpetas. Olime Kapernauma sünagoogis, kus Jeesus jutlustas ja tervendas haigeid. Külastasime Naatsareti linna, kus Jeesus noorukina elas ning Kaana linna. Kaanas ülistasime Jumalat imekaunis laulatuskirikus, mis on ehitatud selle paiga lähedale, kus Jeesus Kristus tegi Johannese evangeeliumi järgi oma esimese imeteo – muutes vee veiniks.

Peatusime ka hauakirikus, Via Dolorosal, Templimäel ja Siioni mäel. Nutumüüri ääres palvetades kogesin erilist Jumala lähedust. Külastasime ka hauaaeda. Hauaaed on võimas arheoloogiline tunnistus Piibli teksti usaldusväärsusest. Isegi kui seda paika ei saa 100% tõestada, on see ometi ainus seni leitud paikadest, mis vastab 100% Uues Testamendis kirjeldatud faktidele Jeesuse hukkamise ja matmise paiga kohta.

Karjaste välja Petlemmas võisin külastada seekord esimest korda. Sinna minek on riskantne, kuna Petlemm kuulub Palestiina omavalitsuse alla. Enne riigipiiri ületust teen juttu meie bussijuhiga — sõbraliku araabia noormehe Haithamiga. Huvitav on see tunne, mis mind Iisraelis viibides peaaegu alati valdab: ikka mõttes palun nii juutide kui araablaste pärast, et nad kogeksid Jumala armastust ja hakkaksid janunema tõe järele ja kohtuksid Jeesusega.

Üks erilisemaid hetki oli õhtupoolik Õlimäel. Leidsime ühe vaikse aia, kus võisime vabalt ja segamatult Jumalat ülistada ja imetleda päikese loojangut Jeruusalemma linna kohal. Iisrael on kahtlematult eriline maa juba selle poolest, et enamus Piibli sündmusi on toimunud siin ja saavad veel toimuma. Näiteks on ka Jeesuse teine tulek otseselt seotud Jeruusalemma ja Õlimäega. Jeesus tuleb varsti ja Ta jalad puudutavad Õlimäge.

Veljo


No comments:

Post a Comment

Blog Archive